Προτάσεις για τη μη ερήμωση των μικρών κοινοτήτων

             Η Ανατολική Σάμος αποτελείται διοικητικά από 20 κοινότητες. Οι 12 από αυτές, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχουν λιγότερους από 500 κατοίκους. Επιπλέον, σε κάποια από αυτά τα χωριά ο αριθμός των κατοίκων είναι μικρότερος του 100 και η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.

Η "Ανατροπή", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, είναι αποφασισμένη με συγκεκριμένες προτάσεις να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις στο πρόβλημα της ερήμωσης των μικρών κοινοτήτων, προκειμένου να διατηρηθεί η ζωή στις μικρές αλλά σημαντικές αυτές κοινότητες.

 

Οι προτάσεις ανάπτυξης των μικρών κοινοτήτων είναι οι εξής:

  1. Μείωση των δημοτικών οικονομικών επιβαρύνσεων των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων, ώστε να αποτραπεί η συρρίκνωση ή η παύση της λειτουργίας τους.
  2. Επιχορηγήσεις ή και προκαθορισμένη χρονικά απαλλαγή δημοτικών οικονομικών επιβαρύνσεων για καινοτόμες και στοχευμένες επιχειρήσεις ή σχετικών  με την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των νέων.
  3. Δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε κομβικά σημεία (π.χ. Άγιος Κωνσταντίνος, Πύργος).
  4. Παροχές ή οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά που πρέπει να φοιτούν σε σχολείο ή να παρακολουθούν φροντιστήριο σε διαφορετική περιοχή, από αυτή που διαμένουν.
  5. Οικονομικά κίνητρα και απαλλαγές με στόχο την μείωση της υπογεννητικότητας και παράλληλα στήριξη πολυμελών οικογενειών.
  6. Παροχή στέγης ή επιδότηση ενοικίου σε όσους αποφασίζουν να μείνουν και να εργαστούν  σε αυτές τις κοινότητες, όπως αγροτικοί γιατροί και εκπαιδευτικοί.
  7. Δημιουργία υποδομών σε ανεκμετάλλευτες δημοτικές εκτάσεις, για χρήση από τους κατοίκους προς όφελος του νοικοκυριού τους ή δημιουργίας επιχειρήσεων πρωτογενούς τομέα. 
  8. Αξιοποίηση της υπάρχουσας δημοτικής περιουσίας προς όφελος των κατοίκων, δημιουργική απασχόληση των νέων, αλλά και της τρίτης  ηλικίας.
  9. Επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", τόσο ως προς τις παροχές του, όσο και ως προς την κάλυψη περισσότερων ηλικιωμένων.
  10. Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την βελτίωση των συγκοινωνιών.
  11. Εβδομαδιαία λειτουργία της κοινότητας προς εξυπηρέτηση των πολιτών από υπάλληλο του Δήμου.

 

Οι μικρές κοινότητες θα στηριχτούν μέσα από το πρόγραμμά μας με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα αποτελέσουν κίνητρο για τους ήδη κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά και θα προσελκύσουν νέους μόνιμους διαμένοντες που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάπτυξη των μικρών κοινοτήτων.

 

Ανατροπή… το πρόγραμμά μας, δημιουργία για το μέλλον!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου