Και από τους μεν και από τους δε… συνεχίζονται τα ίδια… (Το παιχνίδι του ισολογισμού)



Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 9 Φεβρουαρίου, το σημαντικότερο θέμα ήταν
η έγκριση του ισολογισμού του δήμου Σάμου για το έτος 2013. Ένας ισολογισμός, για τον οποίο ο ορκωτός λογιστής είπε ότι δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για άλλη μια φορά, για κάποιους λόγους…
Οι παρατηρήσεις λοιπόν του ορκωτού λογιστή, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν υπόψη, αν θέλουμε να αλλάξει η επικίνδυνη πρακτική των εφησυχαστικά ωραιοποιημένων ισολογισμών. Το να κρύβει η δημοτική αρχή την πραγματική εικόνα από τον ίδιο της τον εαυτό, δεν λύνει προβλήματα, μάλλον τα μεταθέτει για τους επόμενους. Αυτές τις πρακτικές τις βιώσαμε και ως χώρα, και καταλάβαμε πλέον πολύ καλά ότι δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.  
Και ενώ διατυπώθηκαν έντονα οι «ανησυχίες» (του ίδιου του δημάρχου πρωτοστατούντος) για την δυνατότητα ψήφισης ενός ισολογισμού, για τον οποίο ο ορκωτός λογιστής αδυνατεί να εκφέρει γνώμη, με έκπληξη ακούσαμε τον ίδιο το δήμαρχο να εισηγείται την ψήφιση του ισολογισμού, υπό την αίρεση να μας πει ο ορκωτός λογιστής τι πρέπει να κάνει ο δήμος, ώστε να διορθώσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Η υποκρισία αυτής της συμπεριφοράς έγκειται στο ότι o ορκωτός λογιστής έχει αναφέρει πεντακάθαρα στις παρατηρήσεις του, εδώ και χρόνια, τι πληροφορίες ζητάει και δεν του τις δίνουν, και ποια ζητήματα πρέπει να λύσει ο δήμος. Έχει προτείνει τι πρέπει να κάνει ο δήμος, όμως δεν γίνεται τίποτα!… Να τα ξαναπεί για άλλη μια φορά;;;
Η τελική έκβαση αυτού του παραλογισμού ήταν να ψηφιστεί η έγκριση του ισολογισμού, από τις παρατάξεις του κυρίου Αγγελόπουλου και του κυρίου Θάνου, χωρίς να κατατεθεί καμιά ουσιώδης πρόταση για περισσότερη διαφάνεια και τρόπους βελτίωσης, ώστε ο ισολογισμός και ο απολογισμός ενός έτους να παρέχουν επιτέλους μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης, η οποία να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου