Ο ρόλος των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων



              Όπως είναι γνωστό, στη Σάμο υπάρχουν 9 δημοτικές κοινότητες (κοινότητες πάνω από 1000 κατοίκους), που το συμβούλιο τους είναι 5μελές. Επίσης, υπάρχουν
και 12 τοπικές κοινότητες (κοινότητες από 301 έως 1000 κατοίκους), που το συμβούλιο τους είναι 3μελές. Σε αυτές τις κοινότητες ένα μέλος του συμβουλίου είναι και ο πρόεδρος αυτού.
            Όλα τα μέλη του συμβουλίου είναι εξίσου χρήσιμα και μια καλή συνεργασία βοηθάει στο καλό του τόπου. Ο πρόεδρος του συμβουλίου μεριμνά για διάφορα ζητήματα, λαμβάνει μέτρα σε επείγοντα περιστατικά και εισηγείται στο συμβούλιο θέματα της αρμοδιότητάς του.
            Ο ρόλος των συμβουλίων είναι πολύ σημαντικός. Αυτό αποφασίζει και ο πρόεδρος εκτελεί αυτές τις αποφάσεις. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του αξιώματος του προέδρου και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το συμβούλιο παίρνει τις αποφάσεις.
            Λόγω αυτής της σημαντικότητας, ο νομοθέτης ορίζει ότι το συμβούλιο της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Οι συνεδριάσεις αυτές είναι δημόσιες, η πρόσκληση δημοσιεύεται στο γραφείο της κοινότητας και επιδίδεται στους συμβούλους τρεις τουλάχιστον πλήρεις μέρες πριν την ημέρα της συνεδρίασης.
            Έχοντας την γνώση από τους τοπικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή" και από όλη την Σάμο, έχει παρατηρηθεί ότι κατά μέσο όρο πολλές κοινότητες  έχουν συνεδριάσει λιγότερες φορές και από τα μισά συμβούλια που θα έπρεπε να έχουν κάνει. Αυτό ενέχει κινδύνους, κινδύνους λήψης αποφάσεων από μερικούς και όχι από όλους.
Όταν συνεδριάζει το συμβούλιο συχνά, τότε ανταλλάσσονται απόψεις για διάφορα θέματα και αυτό βοηθάει στον γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο. Επίσης, όταν τα συμβούλια γίνονται καθορισμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε μπορεί να συμμετάσχουν και πολλοί κάτοικοι της κοινότητας, όπου θα καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους.
Από την άλλη, ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι πολλοί πρόεδροι δεν θέλουν να κάνουν και πολλά συμβούλια, μιας και η δημοτική αρχή, και τώρα, αλλά και παλιά, δεν έλυσε τα προηγούμενα ζητήματα που είχε πάρει απόφαση το συμβούλιο. Αυτό είναι θλιβερό και τελικά η δημοτική αρχή πείθει να μην κάνουν σωστά το έργο τους οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την  νομοθεσία και το άρθρο 87 του Καλλικράτη, οι αποφάσεις των συμβουλίων διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία 8 ημερών από την συνεδρίαση. Ο δήμαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου τα οποία οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μέσα σε ένα μήνα.
Τα αρμόδια όργανα μπορούν:
α) να επιστρέψουν την απόφαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με παρατηρήσεις για επανεξέταση τυχόν του θέματος,
β) να την παραπέμψουν στο δημοτικό συμβούλιο,
γ) να τη διαβιβάσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια όργανα του δήμου οφείλουν να ενημερώνουν τον πρόεδρο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τα μέτρα που παίρνονται για την προώθηση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.
Όλα τα παραπάνω που ορίζει η νομοθεσία σε μεγάλο βαθμό δεν γίνονται και το ερώτημα είναι αν έτσι πάει η Σάμος μπροστά. Ο ρόλος των συμβουλίων από πολύ σημαντικός έχει χάσει τον σκοπό του. Πρέπει να αναδειχτεί. Πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και ενημέρωση. Στην προσπάθεια για το νησί μας οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου